Tradition och timringsteknik

Dagens industri vill gärna få oss att tro att det alltid är bra med 'nytt'. Precis allt ska vara nytt. En mycket framgångsrik reklamare i New York sade en gång till mig: om du har en gammal produkt som du vill sälja så ska du sätta en etikett på den som lyder 'ny & förbättrad', då kommer du att sälja den. Mycket enkelt.

 

Den svenska timringstekniken har förbättrats i flera hundra år och jag vågar påstå att man inte behöver 'förbättra' den just i någon större utsträckning alls. Det är möjligt att knuten kommer att förändras en aning i framtiden men det är säkerligen fråga om små förändringar. Den svenska tekniken tillåter tätning trä-mot-trä som gör fogskum, latexsmet eller annan kemi helt överflödigt. Amerikanerna får gärna fortsätta med sitt 'chinking' (så kallas tätning mellan väggstockar) men låt oss helst inte efterlikna en sådan arkaisk byggteknik.

 

Medan dagens samhälle styr allt mer mot ett 'slit-o-släng-party' kan just ett timmerhus ge det lugnet, den tryggheten, den varaktigheten som vi behöver uppleva för att känna mening i vår tillvaro. Ditt timmerhus kommer dina barn, barnbarn osv. att uppskatta. Med ett timmerhus skapar vi något som framtida generationer har både nytta och glädje av.

 

Om jag då skulle sätta en etikett på mina 'produkter' så skulle den lyda 'gammal & beprövad'.