Timmerhus filosofi?

Tradition pratar vi rätt mycket om hos timmerjocke. Med tradition menar vi då först och främst gammal 'beprövad teknik'. Den svenska timringstekniken har förbättrats och finslipats under flera hundra år. Man kan se det som ett exempel på Darwins 'survival of the fittest'. Det som inte dög försvann. Bara det bästa är kvar idag. Och den svenska timringstekniken står sig även på den internationella arenan mycket bra. Tradition kan man självklart diskutera som ett kulturellt uttryck. Men vår kultur är starkt präglad av natur och klimat. Lever man vid Nordpolen bor man i igloo. Lever man i Spanien bor man i stenhus. Lever man på Borneo bor man i hus på stolpar. Lever man i Sverige bor man i timmerhus. Det är sunt förnuft.

 

Enkelhet efterlyser allt fler i dagens komplexa samhälle. Vi kör komplicerade bilar som knappt någon förstår sig på och ändå ständigt går sönder. Vi sitter framför datorer som krånglar och kraschar. Vi äger massor av teknikprylar med obegripliga manualer som man knappt hinner vänja sig vid innan de ska slängas ut för att de är uträknade. Vi bygger hus med femtusen olika material från 48 olika länder som ändå inte blir bra hus. Why? Timmerhus - enkelt nå' så in i norden!

 

Hälsosamt är inne! Vi cyklar, springer, simmar och flåser runt på gym. TV-kockens senaste hälsokost är kanon och vi följer den slaviskt. Vi går på spa, lägger gurka på ansiktet och bokar nack-massage. Men vi bygger radonstrålande betonghus. Vi bygger hermetiskt täta hus som möglar så att vi får andningsbesvär. Vi proppar huset fullt med konstgjorda material som sedan ångar ut lösningsmedel i decennier medan vi går runt snoriga och rödögda och undrar varför. Why? Timmerhus andas. Timmerhus har inbyggd fuktreglering och värmelagring. Nice.

 

Miljö, miljö, miljö...i svenska riksdagen står dom gestikulerande bakom pulpeter och svamlar om att vi ska satsa på förnybara resurser. Härligt.

Men - är betong och stål förnybara resurser? Är glasull en förnybar resurs? Frigolit? Plast då? Näru, ska vi bygga med förnybara resurser får det nog bli timmerhus! Vår förnybara resurs står bakom timmerhusknuten och växer.